Refraktometr cyfrowy OPTi
Kieszonkowy refraktometr cyfrowy OPTi
OPTi to refraktometr kieszonkowy na miarę XXI wieku !
50 skal pomiarowych w jednym urządzeniu!
Pełny zakres pomiarowy (0 do 95 Brix)!
Wiele przydatnych funkcji dodatkowych!
Doskonała jakość!
Dostępne do natychmiastowej dostawy!
Bardzo atrakcyjna cena!
Charakterystyka refraktometru kieszonkowego OPTi:
- Prosty w obsłudze i niezawodny refraktometr do pomiarów w terenie.
- Użytkownik do bieżącej pracy wybiera 3 z 50-u skal pomiarowych dostępnych w pamięci urządzenia. W razie potrzeby wybór można zmienić!
- Funkcja wyświetlenia temperatury próbki z wyborem skali °C / °F.
- Funkcja sprawdzenia i kalibracji „zera” przy użyciu wody destylowanej.
- Funkcja sprawdzenia kalibracji za pomocą płynów wzorcowych AG z odpowiednią kompensacją temperatury (w zakresie od 5 do 40 °C).
- Funkcja definiowania opóźnienia czasowego przed pomiarem w celu zapewnienia stabilizacji temperatury.
- Funkcja blokowania ustawień kodem PIN.
- Komunikaty błędów, przekroczenia skali ( Hi / Lo ), przekroczenia zakresu temperatury pomiaru ( tH / tL ) i zbyt intensywnego oświetlenia zewnętrznego ( HAL ).
- Płaska, stalowa taca pryzmatu ułatwiająca mycie i zapewniająca szybką stabilizację termiczną próbki.
- Wyświetlacz LCD 4 ½ znaku pozwala na pełne wyświetlanie liczb wielocyfrowych (np. pomiaru w skali RI).
- Produkowany w fabryce B+S w Anglii przy użyciu najnowszych technologii (m.in. wtryskowe kształtowanie stalowej tacy pryzmatu i ultradźwiękowe zgrzewanie obudowy zapewniające doskonałą ochronę przed wnikaniem wilgoci i pyłu).
- Dostarczany w komplecie z popularnymi bateriami AAA, opakowaniem ochronnym oraz instrukcjami obsługi w kilku językach.
- Gwarancja: 12 miesięcy.
Specyfikacja refraktometru cyfrowego OPTi:
Skala pomiarowa: | Brix | Współczynnik refrakcji | Pozostałe skale |
Zakres pomiarowy: | 0 do 95 | 1,3330 do 1,5300 | Podano w wykazie skal pomiarowych |
Rozdzielczość: | 0,1 | 0,0001 | |
Dokładność: | 0,2 | 0,0003 | |
Automatyczna kompensacja temperatury (ATC): |
Zgodna z ICUMSA (w zakr. od 5 do 60 °C) lub pomiar bez kompensacji. |
Pomiar bez kompensacji lub zgodna z ICUMSA (w zakr. od 5 do 60 °C). |
Właściwa dla skali pomiarowej (w zakr. od 5 do 40°C). |
Czas pomiaru: | 2 sekundy | ||
Pryzmat pomiarowy: | Szkło optyczne | ||
Średnica pryzmatu: | 8 mm | ||
Uszczelka pryzmatu: | Silikon | ||
Taca pryzmatu: | Stal nierdzewna | ||
Średnica pryzmatu: | 8 mm | ||
Objętość próbki: | 0,3 ml | ||
Zakres temp. próbki: | 5 do 95°C | ||
Zakres temp. otoczenia: | 5 do 40°C | ||
Wilgotność względna: | < 95% (niekondensująca) | ||
Obudowa: | Tworzywo sztuczne (ABS) | ||
Współczynnik ochrony: | IP65 (wodoodporny) | ||
Zasilanie: | 2 baterie AAA | ||
Żywotność baterii: | 10 000 pomiarów | ||
Wskaźnik baterii: | Tak | ||
Wymiary / waga: | 12 x 5,5 x 3,5 cm / 115 g | ||
Numer katalogowy: | 38-01 |
Skale pomiarowe w wewnętrznej bibliotece refraktometru OPTi:
Nr | Skala pomiarowa | Jednostki skali |
Zakres | Rozdziel- czość |
Dokład- ność |
ATC * |
Podstawowe | ||||||
1 | Brix (z ATC *) | °Brix | 0 do 95 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
2 | Brix (bez ATC *) | °Brix | 0 do 95 | 0,1 | ±0,2 | – |
3 | Indeks refrakcji (z ATC *) | RI | 1,33 do 1,53 | 0,0001 | ±0,0003 | Brix |
4 | Indeks refrakcji (bez ATC *) | RI | 1,33 do 1,53 | 0,0001 | ±0,0003 | – |
Motoryzacja | ||||||
5 | AdBlue®/DEF (redukcja NOx) |
% wagowy | 0 do 40 | 0,1 | ±0,2 | AUS32 |
6 | Glikol etylenowy, temp. zamarzania |
°C | 0 do -50 | 1 | ±1 | EG |
7 | Glikol etylenowy, temp. zamarzania |
°F | 30 do -40 | 1 | ±1 | EG |
8 | Glikol propylenowy, temp. zamarzania | °C | 0 do -50 | 1 | ±1 | PG |
9 | Glikol propylenowy, temp. zamarzania | °F | 30 do -40 | 1 | ±1 | PG |
Żywność i napoje | ||||||
10 | Butyro | °Butyro | 0 do 100 | 0,1 | ±0,5 | Butyro |
11 | Fruktoza | % wagowy | 0 do 85 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
12 | Glukoza | % wagowy | 0 do 85 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
13 | 42 HFCS | % wagowy | 0 do 95 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
14 | 55 HFCS | % wagowy | 0 do 95 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
15 | 90 HFCS | % wagowy | 0 do 95 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
16 | Cukier inwertowany | % wagowy | 0 do 85 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
17 | Maltoza | % wagowy | 0 do 60 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
18 | Zasolenie (NaCl) | % wag./obj. | 0 do 28 | 0,1 | ±0,2 | NaCl |
19 | Substancje stałe w mleku odpadowym | % | 5 do 15 | 0,1 | ±0,5 | Brix |
20 | Woda w miodzie | % wagowy | 10 do 30 | 0,1 | ±0,2 | Miód |
Różne gałęzie przemysłu i lotnictwo | ||||||
21 | Arbitralna (bezwzględna) | 0 do 95 | 0,1 | ±0,2 | – | |
22 | Chlorek wapnia | % wagowy | 0 do 40 | 0,1 | ±0,2 | CaCl2 |
23 | Etanol | % obj. | 0 do 20 | 0,5 | ±1 | Etanol |
24 | Glikol etylenowy | % obj. | 0 do 60 | 0,1 | ±0,4 | EG |
25 | Glikol etylenowy | % wagowy | 0 do 60 | 0,1 | ±0,4 | EG |
26 | FSII DiEGME (ASTM D 5006) |
% obj. | 0,0 do 0,25 | 0,01 | ±0,02 | Brix |
27 | Nadtlenek wodoru | % wagowy | 0 do 50 | 0,2 | ±0,5 | Brix |
28 | Metanol | % wagowy | 0 do 40 | 1 | ±0,2 | Metanol |
29 | Glikol propylenowy | % obj. | 0 do 60 | 0,1 | ±0,4 | PG |
30 | Siarczan sodu | % wagowy | 0 do 22 | 0,1 | ±0,2 | Na2SO4 |
31 | Krochmal (skrobia) | % | 0 do 30 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
32 | Kwas siarkowy (kwas akumulatorowy) |
Ciężar właściwy ** | 1,000 do 1,501 | 0,001 | ±0,003 | SA |
33 | Mocznik (według CRC) | % wagowy | 0 do 40 | 0,1 | ±0,2 | AUS32 |
Nauki przyrodnicze | ||||||
34 | Jakość siary | Zła / dobra | Zła / dobra | ±0,2 | Brix | |
35 | Woda morska | PPT | 0 do 180 | 1 | ±1 | NaCl |
36 | Woda morska | Ciężar właściwy ** | 1,000 do 1,090 | 0,0005 | ±0,001 | NaCl |
37 | Białko w surowicy | g/100ml | 0 do 30 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
38 | Mocz ludzki | Ciężar właściwy ** | 1,000 do 1,050 | 0,0005 | ±0,0010 | Brix |
39 | Mocz dużych ssaków | Ciężar właściwy ** | 1,000 do 1,050 | 0,0001 | ±0,0010 | Brix |
40 | Mocz małych ssaków | Ciężar właściwy ** | 1,000 do 1,050 | 0,0005 | ±0,0010 | Brix |
Winiarstwo i piwowarstwo | ||||||
41 | Baumé | °Baumé | 0 do 50 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
42 | Zeiss (ABV: % zawartość alkoholu) *** | °Zeiss | 10 do 135 | 0,1 | ±0,5 | Brix |
43 | Spodziewana zawartość alkoholu (AP) | % obj. | 0 do 22 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
44 | KMW (Babo) | °KMW | 0 do 25 | 1 | ±1 | Brix |
45 | Oechsle (Niemiecka) | °Oe | 30 do 130 | 1 | ±1 | Brix |
46 | Oechsle (Szwajcarska) | °Oe | 0 do 130 | 1 | ±1 | Brix |
47 | Plato | °Plato | 0 do 30 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
48 | Ułamek masowy cukru (z ATC *) |
% wagowy | 0 do 95 | 0,1 | ±0,2 | Brix |
49 | Ułamek masowy cukru (bez ATC *) |
% wagowy | 0 do 95 | 0,1 | ±0,2 | – |
50 | Brzeczka (ekwiwalent sacharozy) | Ciężar właściwy ** | 1,000 do 1,120 | 0,0005 | ±0,001 | Brix |
* – Automatyczna kompensacja temperatury.
** – Gęstość względna (ciężar właściwy d20/20): stosunek gęstości substancji do gęstości materiału referencyjnego.
*** – Pomiar zawartości alkoholu (Alcohol By Volume) wymaga dodatkowo zastosowania areometru i skorzystania z kalkulatora dostępnego na stronie B+S. Końcowy wynik dla piwa, wina i cydru można zwykle uzyskać z dokładnością ±0,5 % ABV.
Serwis gwarancyjny:
- Gwarancja: 1 rok.
- Autoryzowany serwis B+S w Polsce: Labo Plus Sp. z o.o.
- Producent: Bellingham and Stanley (Anglia).
Informacje dodatkowe: