Analizator płynięcia proszków
Analizator płynięcia proszków AMETEK Brookfield PFT
W wyniku ponad 6 lat badań we współpracy z Centrum Wolfsona, Technologii Materiałów Sypkich, Uniwesytetu w Greenwich, do sprzedaży został wprowadzony nowoczesny, kompaktowy i wygodny w użyciu analizator płynięcia proszków (bulk solids).
Przyrząd wykorzystuje znaną od prawie 50 lat geometrię pierścieniowej komory ścinającej (Walker, ~1965) zgodną z wymogami normy ASTM D6128 i w prosty sposób zastępującą komorę ścinającą Jenike (Jenike ~1964).
Dołączone oprogramowanie posiadające łatwy do opanowania interfejs daje pełną kontrolę nad przyrządem i pozwala na graficzną reprezentację funkcji płynięcia wraz z analizą uplastycznienia.
Podstawowe parametry badane przez przyrząd:
- funkcja płynięcia
- funkcja płynięcia zależna od czasu konsolidacji
- wielkość tarcia przyściennego
- gęstość nasypowa i jej zmienność w funkcji konsolidacji
Właściwości:
- Wygodna i szybka procedura pomiarowa.
- Prosta obsługa do zastosowania zarówno w badaniach podstawowych jak i w kontroli jakości.
- Zwarta konstrukcja, zajmująca niewiele miejsca na stole laboratoryjnym.
- Szeroki wybór parametrów wynikowych analizy bezpośredniej (wykresy funkcji płynięcia i uplastycznienia z kołami Morha) lub analizy projektowej (indeks płynięcia, wymiar wysklepiania, tunelowania i kąt podajnika wysypowego).
- Pomiary zgodne z normą D6128.
- Wsparcie techniczne zarówno od strony technicznej (AMETEK Brookfield) jak i badawczej (Uniwersytet Greenwich)
Film obok przedstawia typową procedure pomiarową z użyciem standardowej wielkości komory ścinającej.
Dane techniczne analizatora płynięcia proszków AMETEK Brookfield PFT:
Maksymalny nacisk | 7 kg (±0,6% skali) |
Prędkość pionowa | 1-5 mm/s |
Dokładność pomiaru pozycji | ±0,3 mm |
Moment skr. | ±7,0 N·m |
Dokładność pomiaru mom. skr. | ±1,2% skali |
Prędkość obrotowa | 1-5 obr./godz. |
Zakres pomiaru temp. | od -20°C do 120°C |
Zakres pomiaru wilgotności | od 10% do 95% ±5% |
Wymiary [cm] | 37 x 40 x 68 |
Waga | 34 kg |
Pliki do pobrania:
Informacje dodatkowe:
Zobacz też: