Aby otrzymać więcej informacji prosimy wypełnić
formularz lub zadzwonić pod numer 22 646 77 27

Refraktometry cyfrowe serii OPTi Duo

Cyfrowe refraktometry kieszonkowe OPTi z dwoma skalami pomiarowymi.





Refraktometry cyfrowe serii OPTi Duo

Kieszonkowe refraktometry cyfrowe serii OPTi Duo (z dwoma skalami pomiarowymi)

Refraktometr OPTi

OPTi to rodzina obejmująca prawie 80 modeli przenośnych refraktometrów cyfrowych przeznaczonych do najróżniejszych zastosowań w przemyśle i naukach biologicznych. Dostępne w wersji z jedną lub z dwoma skalami pomiarowymi (modele OPTi Duo). Wyposażone w automatyczną kompensację temperatury, funkcję „zerowania” z użyciem wody destylowanej (niezależnie od zakresu pomiarowego) i sprawdzenia kalibracji za pomocą płynów wzorcowych AG (niezależnie od stosowanej skali pomiarowej). Wszystkie refraktometry serii OPTi są produkowane w Anglii i dostarczane z certyfikatem wystawionym przez laboratorium kalibracyjne firmy B+S.

Ogólna charakterystyka refraktometrów kieszonkowych OPTi:

  • Proste w obsłudze, niezawodne refraktometry do pomiarów w terenie.
  • Ergonomiczna obudowa i małe rozmiary.
  • Funkcja wyświetlenia temperatury próbki z wyborem skali °C/°F.
  • Płaska, stalowa taca pryzmatu ułatwiająca mycie i zapewniająca szybką stabilizację termiczną próbki.
  • Modele z dwoma skalami pomiarowymi (OPTi Duo) wyposażone we wskaźnik aktualnie używanej skali.
  • Wyświetlacz LCD 4 ½ znaku pozwala na pełne wyświetlanie liczb wielocyfrowych (np. pomiar w skali RI) bez potrzeby „przewijania” wskazania.
  • Solidne, wykonane w jakości „premium” przy użyciu najnowszych technologii (m.in. wtryskowe kształtowanie stalowej tacy pryzmatu i ultradźwiękowe zgrzewanie obudowy z klawiaturą membranową zapewniające doskonałą ochronę przed dostawaniem się wilgoci i
  • pyłu do wnętrza refraktometru).
  • Refraktometry OPTi są dostarczane w komplecie z torebką ochronną, certyfikatem kalibracji i instrukcjami obsługi w kilku językach.

Ogólna specyfikacja refraktometrów cyfrowych OPTi:

Zakres temperatury otoczenia:5 do 40°C
Zakres temperatury próbki:5 do 90°C
Zakres temperatury pomiaru z ATC:5 do 60°C dla skali Brix / 5 do 40°C dla innych skal
Automatyczna kompensacja
temperatury (ATC):
Dla roztworów cukru (Brix, zgodna z ICUMSA) / dla wzorców AG / specyficzna dla skali pomiarowej urządzenia
Dokładność pomiaru temperatury:±1°C (w zakresie 5 do 40°C)
Czas pomiaru:2 sekundy
Pryzmat pomiarowy:Szkło optyczne; nD 1,7654
Uszczelka pryzmatu:Guma silikonowa i Viton
Taca pryzmatu:Stal nierdzewna 316
Średnica pryzmatu:8 mm
Objętość próbki:0,3 ml
Wskaźnik baterii:Tak
Wskaźnik błędu pomiaru:Brak próbki lub próbka poza zakresem pomiarowym (Hi/Lo)
Obudowa:Tworzywo sztuczne (ABS)
Współczynnik ochrony:IP65 (wodoodporny)
Zasilanie:2 baterie AAA
Żywotność baterii:10 000 pomiarów (minimum)
Wymiary / waga:12 x 5,5 x 3,5 cm / 0,1 kg

Refraktometry OPTi z dwoma skalami pomiarowymi:

Nr kat.Skale pomiaroweZakresRozdz.Dokł.ATC*
Modele z “dolnym” zakresem pomiarowym:  
Ogólnego stosowania
38-31Cukier % (°Brix)
Współczynnik refrakcji (RI) z ATC*
0-54
1.33-1.42
0.1
0.0001
±0.2
±0.0003
Bx
Bx
38-37Współczynnik refrakcji (RI) bez ATC*
Temperatura °C
1.33-1.42
5-40
0.0001
0.1
±0.0003
±1


Life Science
38-51Woda morska, PPT
Woda morska, SG
0-180
1.000-1.070
1
0.0005
±1
±0.0010
NaCl
NaCl
38-52Ciężar właściwy moczu ludzkiego (SG)
Cukier % (°Brix)
1.000-1.050
0-30
0.0005
0.1
±0.0010
±0.2
Bx
Bx
38-53Ciężar właściwy moczu małych ssaków (SG)
Ciężar właściwy moczu dużych ssaków (SG)
1.000-1.050
1.000-1.050
0.0005
0.0001
±0.0010
±0.0010
Bx
Bx
38-54°Brix
Zasolenie % (NaCl)
0-54
0-28
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
NaC
38-56°Brix
Jakość siary (Good / PASS / -PASS / Poor)
0-35
0.1
±0.2
Bx
Bx
Motoryzacja
38-39Etanol %
°Brix
0-20
0-54
0.1
0.1
±1.0
±0.2
Eth
Bx
38-61°Brix
Glikol etylenowy, temp. zamarzania, °C
0-20
0-54
0.1
1
±0.2
±1
Bx
EG
38-62°Brix
DEF Adblue®
0-54
0-40
0.1
0.1
±0.2
±0.2
AUS32
AUS32
38-63°Brix
Glikol polipropylenowy, temp. zamarzania, °C
0-54
0 do -50
0.1
1
±0.2
±1
Bx
PG
38-65DEF Adblue®
Glikol etylenowy, temp. zamarzania, °C
0-40
0 do -50
0.1
1
±0.2
±1
AUS32
EG
38-66DEF Adblue®
Glikol etylenowy, temp. zamarzania, °F
0-40
30 do -40
0.1
1
±0.2
±1
AUS32
EG
38-67Glikol etylenowy, temp. zamarzania, °C
Glikol polipropylenowy, temp. zamarzania, °C
0 do -50
0 do -50
1
1
±1
±1
EG
PG
38-68Glikol etylenowy, temp. zamarzania, °F
Glikol polipropylenowy, temp. zamarzania, °F
30 do -40
30 do -40
1
1
±1
±1
EG
PG
Transfer ciepła
38-70Glikol polipropylenowy, %, objętościowo
Glikol polipropylenowy, temp. zamarzania, °C
0-60
0 do -50
0.1
1
±0.4
±1
PG
PG
38-71Glikol etylenowy, %, objętościowo
Glikol etylenowy, temp. zamarzania, °C
0-60
0 do -50
0.1
1
±0.4
±1
EG
EG
38-72Glikol etylenowy, % objętościowo
Glikol polipropylenowy, % objętościowo
0-60
0-60
0.1
0.1
±0.4
±0.4
EG
PG
38-72Glikol etylenowy, % objętościowo
Glikol polipropylenowy, % objętościowo
0-60
0-60
0.1
0.1
±0.4
±0.4
EG
PG
38-81°Brix
Współczynnik refrakcji (RI
0-18
1.33-1.38
0.1
0.0001
±0.2
±0.0003
Bx
Bx
Lotnictwo
38-83Współczynnik refrakcji (RI)
FSII DiEGME z ATC*
1.33-1.42
0.0 – 0.25
0.0001
0.01
±0.0003
±0.02

Bx
Winiarstwo i piwowarstwo
38-41% masy
Spodziewana zawartość alkoholu
0-35
0-22
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Bx
38-42% masy
Oechsle (Niemiecka)
0-35
30-130
0.1
1
±0.2
±1
Bx
Bx
38-43% masy
Oechsle (Szwajcarska)
0-35
0-130
0.1
1
±0.2
±1
Bx
Bx
38-44% masy
KMW (Babo)
0-35
0-25
0.1
1
±0.2
±1
Bx
Bx
38-45% masy
°Baumé
0-35
0-28
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Bx
38-46°Baumé
Spodziewana zawartość alkoholu
0-28
0-22
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Bx
38-47% masy
ABV (°Zeiss)
0-35
10-135
0.1
0.1
±0.2
±0.5
Bx
Bx
38-48Brzeczka, SG (równoważnik sacharozy)
ABV (°Zeiss)
10-135
0-30
0.1
0.1
±0.5
±0.2
Bx
Bx
38-49ABV (°Zeiss)
°Plato
10-135
0-30
0.1
0.1
±0.5
±0.2
Bx
Bx
38-75Cukier % (°Brix)
Glikol polipropylenowy, % objętościowo
0-54
0-60
0.1
0.1
±0.2
±0.4
Bx
Bx
Modele z “górnym” zakresem pomiarowym:
38-10Woda w miodzie %
Cukier % (°Brix)
10-30
50-95
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Miód
Bx
38-1142 HFCS
55 HFCS
50-95
50-95
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Bx
38-1255 HFCS
90 HFCS
50-95
50-95
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Bx
38-13Cukier % (°Brix)
Współczynnik refrakcji (RI) z ATC*
40-95
1.39-1.54
0.1
0.0001
±0.2
±0.0003
Bx
Bx
38-38Cukier % (°Brix)
Współczynnik refrakcji (RI) z ATC*
20-70
1.36-1.47
0.1
0.0001
±0.2
±0.0003
Bx
Bx
Modele z “pełnym” zakresem pomiarowym:
38-A3Cukier % (°Brix)
Woda w miodzie %
0-95
10-30
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Miód
38-B1Cukier % (°Brix)
Współczynnik refrakcji (RI)
0-95
1.33-1.54
0.1
0.0001
±0.2
±0.0003
Bx
Bx
38-H442 HFCS
55 HFCS
0-95
0-95
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Bx
38-H555 HFCS
90 HFCS
0-95
0-95
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Bx
38-H6Cukier % (°Brix)
42 HFCS
0-95
0-95
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Bx
38-H7Cukier % (°Brix)
55 HFCS
0-95
0-95
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Bx
38-H8Cukier % (°Brix)
90 HFCS
0-95
0-95
0.1
0.1
±0.2
±0.2
Bx
Bx

 * – Automatyczna kompensacja temperatury.

Serwis gwarancyjny:

  • Gwarancja: 1 rok.
  • Autoryzowany serwis B+S w Polsce: Labo Plus Sp. z o.o.
  • Producent: Bellingham and Stanley (Anglia).